Subscribe newsletter 

Coming courses 

03
apr
knowledge and skills to support clients with musculoskeletal disorders, muscle imbalance problems

12
mei
Do you want to start your career in the fitness industry?

Latest news 

Physical Trainer

Do you want to start who want to start a career in the fitness industry? Read more

Assess & Correct

 How many of your clients move perfectly and have no injuries or aches and pain? Your answer will probably be: "nobody". Learn about it during this course, Start 24th of March!  Read more

NASM CPT in het Nederlands + Engels

De NASM CPT opleiding is nu ook in het Nederlands of Engels op verschillende locaties in Nederland!  

 

NLActief.jpg nasm.jpg ereps-ehfa.jpg

Het kleine Nederland presteert al jaren goed als het gaat om sportprestaties in de wereld. Onze trainers zijn wereldwijd bekend om hun technische en tactische vakkennis. Echter, de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Op technisch en tactisch vlak verliest Nederland de voorsprong. En nog belangrijker: op fysiek vlak wordt de achterstand van onze sporters en atleten snel groter. Eindelijk beseffen sportbonden en – clubs dat er serieus aandacht besteed moet worden aan kracht- en conditietraining.

Situatie in Nederland
In Nederland is het al bijzonder als een club een kracht- en conditietrainer parttime in dienst heeft voor de gehele club (eerste team en jeugd)  In Amerika of Australië heeft een club vaak een full time fysieke trainer in dienst met twee of drie assistenten voor alleen het eerste team. Zie hier het verschil in aandacht voor de begeleiden van sporters op het gebied van kracht- en conditietraining. Maar de ommekeer is nabij. Sportbonden benoemen het aspect fysieke training steeds meer in hun strategie en beleidsplannen.

Zo heeft de KNVB in hun beleidsplan ‘winnaars van morgen’ de fysieke ontwikkeling en training van voetballers als één van de speerpunten in het rapport benoemd. Het opleiden van goede kracht- en conditietrainers wordt in dit rapport cruciaal genoemd. Immers, deze kennis ontbreekt op dit moment bij veel trainers.

Bij NOC*NSF zijn ze al een aantal jaar kennis over krachttraining uit het buitenland (Scott Dickinson uit Australië) aan het halen en zijn er een aantal Nederlandse ‘strength and conditioning coaches’ opgeleid. Echter, NOC*NSF merkt dat met een handje vol specialisten men nog hopeloos achter loopt om al die talenten op de Nederlandse sportvelden optimaal te kunnen begeleiden.

De meerwaarde van de kracht- en conditietrainer
Binnen de sport worden er een aantal termen gebruikt als het gaat om fysieke begeleiding van sporters: fysieke trainer, kracht- en conditietrainer of strength and conditioning coach. Deze specialist is in staat om sporters en atleten optimaal te begeleiden voor de fysieke prestaties voor een specifieke sport. In een onlangs artikel in de New York Times ‘In College Football, No Player Escapes the Eye of the Strength Coach’ werd de meerwaarde van een fysieke trainer goed weergegeven.  Een fysieke trainer zorgt voor de juiste training en periodisering zodat de sporter blessurevrij en optimaal geprepareerd zijn of haar spieren, gewrichten, energiesystemen, cardio-, vasculaire en respiratoire systeem optimaal kan inzetten. Maar er is meer. Een fysieke trainer is een verlengstuk van de (hoofd)trainer. Hij ziet de sporter vaker en in verschillende settings dan wie dan ook. Middels de fysieke training wordt mentaliteit, doorzettingsvermogen en de wil om te slagen getraind. Tijdens een fysieke training komt vaak de ware persoonlijkheid van een speler naar voren.

Opleiding volgen tot kracht- en conditietraining
In Nederland is het vak ‘strenght and conditioning’ nog niet zo georganiseerd dat er één gouden standaard is als het gaat om de perfecte opleiding. Bewegingswetenschappen geeft een goede theoretische basis maar je mist de praktijkkennis en ervaring. Daarnaast heb je een aantal aanbieders die pretenderen de klant op te leiden tot kracht- en conditietrainer in 2 dagen. Uiteraard kun je je afvragen wat de kwaliteit en meerwaarde van zo’n cursus is.

In algemene zin kun je concluderen dat een goede opleiding tot kracht- en conditietraining op HBO niveau gegeven moet worden waarbij er voldoende diepgang is op de onderdelen (inspannings)fysiologie, trainingsleer, anatomie en periodiseren. T.a.v. de praktijk is het belangrijk om alle krachtoefeningen en (olympische) lifts voor te kunnen doen en aan te kunnen leren. De juiste testen af te kunnen nemen, deze kunnen interpreteren en omzetten naar de juiste trainingsschema’s. Een sporter na een blessure terug te kunnen brengen naar zijn of haar fysieke niveau. Dit alles volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en aansluitend bij de sport specifieke situatie van de atleet.

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich echt onderscheiden als het gaat om de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van kracht en conditietraining. Dat zijn de National Academy of Sports Medicine (NASM) en de National Strength and Conditioning Association (NSCA), beide uit Amerika. Alle andere opleidingen vallen in het niet in vergelijking met deze opleidingen. De NASM onderscheid zich door hun trainingsconcept ‘the Optimal Performance Training model’ (OPT model) waarin elke individuele atleet op basis van een bewegingsassessment het juiste krachttrainingsprogramma krijgt voorgeschoteld waarbij spierdisbalansen worden weggewerkt en de atleet stapsgewijs naar het hoogste niveau (performance level) toewerkt. De NSCA onderscheid zich door de uitgebreide focus op alle big lifts (bench press, deadlift, squat , pull-ups en olympic lifts) en hormonale aanpassingen in het lichaam door krachttraining.

De toekomst van de fysieke trainer
De toekomst ziet er rooskleurig uit. De komende jaren zullen vele sportbonden en clubs op zoek gaan naar een goed opgeleide kracht- en conditietrainer. Daarnaast blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van the American College of Sports Medicine dat (functionele) krachttraining experts bij de top 5 van meest gevraagde werknemers behoren bij fitness- en cross fit clubs. De komende 5 jaar zal het niet direct storm lopen t.a.v. vacatures en zal je als net opgeleide fysieke trainer ook niet direct de hoofdprijs gaan verdienen. Echter, nu investeren in een goede opleiding en het opdoen van ervaring betekent wel dat jij meer kans maakt op die geweldig mooie baan dan die honderden anderen die dit ook willen.

The mission of FIT-NL 

The mission of Fit-NL is to empower fitness professionals with the most respected and up to date research-based knowledge and its practical application to improve clients health, fitness and performance. Fit-NL is a Fit!vak and Europe Active accredited education institute and official education partner of the National Academy of Sports Medicine (NASM).

Fitness isn't a workout, it's a lifestyle!

Contact information 

Fit-NL B.V.
Cruquiusweg 1
2102 LS Heemstede
E-mail: info@fit-nl.nl
Terms and Conditions  

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef12058 #170714215140